Geschiedenis

De roots van de Manchester terriër is voor een groot gedeelte terug te vinden in oude boeken en geschriften. De Manchester terriër komt uit de oude Black and Tan terriër, en zijn roots komen weer voort uit de orginele werkende British Terriër. Uit deze British Terriër zijn de oorspronkelijke Terriër rassen ontstaan. De British Terriër werd rond 55 voor Christus beschreven door Pliny the Elder (Romeinse marineofficier, militair commandant, historicus en filosoof) in zijn boeken “Natural History” (Naturalis Historia). In het stuk dat over honden ging stond: Ze vonden veel tot hun eigen verrassing kleine honden dat prooi op de grond volgden. Door de eeuwen heen volgden er literatuur over de British Terriër, maar in 1750 heeft Dr. Johannes Caius ( in Engeland bekend onder Christelijke naam als John Keys) in zijn encyclopedie “The Canibus Brittanicis” een complete classificatie van Britse honden beschreven. De Black and Tan terriër was hierin ook opgenomen.

Terriër komt van het Latijnse woord Terra: dit betekent aarde. Oftewel de terriërs zijn aardehonden. Met hun scherpe geurzin, vergelijkbaar met de beagle, en daarbij scherpe gezichtsveld kan de Manchester terriër klein prooi gemakkelijk vinden en indien noodzakelijk uitschakelen.
De Black and Tan terriër werd vooral gefokt om zijn werkcapaciteit. De Black and Tan terriër van die tijd, was zwaarder, had een ruwere vacht en stond lager op de poten dan de Manchester van nu. Hij stond bekend als een snelle, onbevreesde hond. Hij kon een ruimte razendsnel van ratten ontdoen.

Tijdens de industriële revolutie (eind 18e eeuw) kwam de industrie de grote steden binnen. Door de slechte sanitaire voorzieningen, ontbreken van riolering, geen afvoer van huisvuil, toename van smog, etc. werden de steden smerig. Dit trok ongedierte aan. In het noordwesten van Engeland in de omgeving van Manchester (het hart van de katoenindustrie) kwamen veel Black and Tan terriërs voor. In de volksmond werden zij daarom vaak Manchester terriërs genoemd. Pas in 1924 heeft de Engelse Kennelclub de naam van Black and Tan terriër officieel veranderd in Manchester terriër.

dscn0022

De Manchester terriër heeft in zijn bestaan nog enkele malen op het randje van de afgrond gebalanceerd. Dit kwam door een verbod op  het couperen van de oren in Engeland ( de honden zagen er minder gevaarlijk uit).
Het verbod op diergevechten (denk hierbij aan de ratpits).
De eerste en tweede wereldoorlog ( honden werden niet meer op tentoonstellingen uitgebracht, minder geld, etc.). Er werden minder honden gefokt.

De Engelse kennelclub heeft na de tweede wereldoorlog ingestemd om de English Toy terriër te gebruiken om het ras weer terug te fokken. Eveneens zijn uit Amerika naar Engeland twee Manchesters geimporteerd. Dit waren Gwinny Willows Thunderstorm en Oscar of Chatham farms. Deze beiden honden zijn in iedere bloedlijn in Europa terug te vinden.