Het karakter

Een werk- en schoothond in één. De Manchester terriër is een vurige, vrolijke en bedrijvige hond. Het is net een kleine, zwarte wervelwind als hij vrij rent. Hij is snel en enorm wendbaar.

De Manchester terriër heeft een goed gezichtsveld en hoort nagenoeg alles. Er is weinig dat aan zijn aandacht ontsnapt. Een ideale waakhond, maar dan in een klein jasje. De Manchester terriër zal met zijn ‘grote blaf’ zijn eigenaar laten weten dat er iets of iemand aankomt. Hij slaat direct aan als hij onraad bespeurt.

De Manchester terriër heeft een vasthoudend en onbevreesd karakter. Als iets zijn aandacht heeft, zal hij niet aflaten voordat hij weet wat er aan de hand is. Als eigenaar kunt u dan roepen wat u wilt, maar u zult echt even geduld moeten hebben. De Manchester terriër bepaalt wanneer het genoeg is. De Manchester terriër is misschien niet groot, maar onvervaard. Dit is niet vreemd. Vroeger moest de hond zelfstandig werken en beslissingen nemen. Dus als eigenaar moet u niet vreemd opkijken als uw dame of heer die grote hond even laat merken dat hij of zij er ook mag zijn.
Reuen kunnen dominant zijn naar andere reuen. Teven zijn doorgaans toleranter. Een reu accepteert een correctie sneller, een teef kan langer doormokken. Reuen zijn in huis aanhankelijker naar de eigenaar en teven zijn over het algemeen buiten aanhankelijker naar de eigenaar.

Door zijn elegante bouw, met een goed beendergestel, is de Manchester terriër snel en wendbaar. Menigeen staat hier versteld van. De Manchester terriër is voor zijn baas een aanhankelijke hond en hij vindt het heerlijk om samen met hem activiteiten te ondernemen. Voor flinke wandelingen draait hij zijn poot niet om. De Manchester terriër leert graag en snel. Oefeningen die te lang doorgaan, zorgen er voor dat de Manchester zich verveelt. En dan doet hij niet meer wat zijn eigenaar van hem vraagt. De eigenaar van een Manchester terriër moet stevig in zijn schoenen staan, omdat de Manchester terriër behoorlijk koppig kan zijn. Hij kan zo zijn eigen ideeën over de zinvolheid van bepaalde commando’s hebben. Duidelijkheid, vasthoudendheid en respect voor elkaar zijn belangrijk. Een harde hand werkt niet bij de Manchester terriër, met vriendelijkheid komt de eigenaar veel verder. De Manchester terriër houdt van actie. In sporten als flyball, behendigheid, doggydance en dogfrisbee kan hij zijn energie prima kwijt.

De Manchester Terriër heeft een gereserveerd karakter. De leden binnen het gezin zijn voor hem alles. Vreemden zal hij terughoudend betreden. Eenmaal zijn hart gestolen, is hij een vriend voor het leven.

De Manchester is niet zo van koude gediend. Dit komt door zijn enkelvoudige vacht. De Manchester Terriër heeft geen ondervacht om te isoleren.  Buiten stil staan bij guur weer zorgt voor de nodige bibbers. In huis kruipen ze graag op schoot, tegen de kachel of onder een deken.